5 tips voor uit eten met jonge kinderen

Toen we nog met z’n tweeën waren aten we zeer, zeer, zeer regelmatig buiten de deur. We werkten allebei in de binnenstad van Alkmaar en minimaal 1 keer per week bedachten we dat we uit het werk uit eten gingen. Tijdens mijn zwangerschap spraken we af dat we ook met ons kind uit eten wilden blijven gaan, weliswaar niet 1 keer per week, maar zo af en toe moet toch kunnen. Ons idee; als we dat meteen blijven doen, wennen onze kinderen er vanzelf aan en leren ze zich gedragen in een restaurant. Want ja, zo naïef ben je als je kinderloos bent.

DD5B8B54-0CA0-4A19-916B-B4CFBF260668

 

 

De realiteit is dat we inderdaad zo af en toe met de kinderen uit eten gaan. Maar we toch zeker wat handigheidjes toepassen om te zorgen dat de kaarsjes niet over tafel gaan, er af en toe eentje ontsnapt van tafel of dat we een normaal gesprek kunnen voeren met z’n tweeën.

Onze tips:

 1. Ga op tijd naar een restaurant. Het is dan nog niet zo druk, voor kinderen is het best een lange zit en als dat richting bedtijd gaan worden ze meestal wat drukker en prikkelbaarder. Om dat te voorkomen, zorgen wij altijd dat we tussen 5 en 6 aan tafel zitten.
 2. Regel eten en snel. De beste afleiding is eten op tafel en bij voorkeur iets dat ze lekker vinden. Onze kinderen zijn dol op stokbrood met smeersels en gaan dan zelf ook helemaal los met het botermes. Prima, ze eten, ze hebben afleiding en dan bekijken wij nog even de menukaart. Ook bestellen wij hun hoofdgerecht met de opmerking die meteen op tafel te zetten als hij klaar is. Dat komt dan dus eerder dan ons hoofdgerecht, maar kunnen zij alvast beginnen met eten.
 3. Ga niet uitgebreid tafelen. Als we met de kinderen eten is er een concentratieboog van ongeveer een uur of max. anderhalf uur. Net genoeg tijd om ons hoofdgerecht te bestellen, te ontvangen en op te eten. Daarna kunnen we het beste inpakken en wegwezen.
 4. Zorg dat ze iets kunnen doen. Wij hebben altijd iets van speelgoed, kleurpotloden, kleurplaten mee zodat ze zich aan tafel kunnen vermaken. Dan kunnen wij een gewoon gesprek voeren en proberen zie niet de kaarsjes op de tafel van de buren uit te blazen. Een speelhoek is wel handig, maar dan eten ze niks, dus wij houden ze liever aan tafel om samen te eten.
 5. Bestel snel een ijsje. Omdat de Oempa Loempa’s al eerder aan hun hoofdgerecht beginnen, bestellen wij bij het ontvangen van ons hoofdgerecht voor hun een ijsje. Dat willen ze altijd, maar ze doen er langer over dan de marathon achteruit lopen. Dat geeft ons de rust om lekker relaxed ons hoofdgerecht op te eten en eventueel een dessert te nemen. En zij zijn al super blij dat ze een ijsje eten.

F8154A15-9ABB-4563-8C5F-910230475514

Werkt bovenstaande niet dan is er altijd nog een laatste redmiddel; een spelletje spelen op de iphone of in het ergste geval de missie afblazen en thuis verder eten.

Maak je in ieder geval niet druk, er gebeurt genoeg in restaurants en de mensen die daar werken zijn wel gewend onverwachte dingen mee te maken, dus als je kind:

 • Plotseling begint te schreeuwen dat hij een ‘pannepoek’ wil terwijl die niet op de kaart staan;
 • Opeens begint te projectielbraken;
 • Schreeuwend mededeelt dat ze moet ‘POEPEN!! NU!!’;
 • Ze datgene wat ze hebben besteld absoluut niet in hun mond willen steken;
 • Er dus meer eten op de grond beland dan in hun mond;
 • Ze continue aan het personeel vragen ‘waar blijft mijn tosti’, terwijl we die niet besteld hebben;
 • Er ineens een goed idee komt om onder tafel te eten;

Kun je uiteraard de situatie in goede banen proberen te leiden. Maar relax ook een beetje, ze zijn hier wel wat gewend, ook dit gaat voorbij….

En verder eet smakelijk!

F0725A45-5281-40FB-9AC7-EEE176AA1DE5

Reacties

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *