Hee, een doel!

Ik ben een ‘doelen-mens’. Ik vind het prettig om een aantal doelen te stellen waar ik naar toe kan werken. Dat kan een lange termijn doel zijn of gewoon een doel voor de dag. Vooral als het gaat om sporten heb ik een stok achter de deur nodig. Ik had met mezelf afgesproken even doelloos te zijn maar dat voelt toch een beetje als los zand.

Doel

Iedereen een doel

Ik ben niet de enige die graag met doelen werkt. Hele volksstammen maken doelen. Ieder zelfhulpboek en managementboek blijft het herhalen. Houd focus, stel doelen, maak je inzet meetbaar etc. Het werkt voor veel mensen als een stip op de horizon. Daarom maakt iedereen na oudjaarsdag massaal te lange, te grote lijstjes met goede voornemens. Een schone lei met nieuwe doelen Wat daar vaak op staat:

 1. Afvallen
 2. Stoppen met roken
 3. Eerder naar bed gaan
 4. Meer bewegen
 5. Iets nieuws leren

Een kijken of ik dat als leidraad kan gebruiken.

Afvallen als doel

Heel lang was gewicht wel een streefdoel. Vaste prik: ‘s ochtends even op de weegschaal staan. Maar ik ben daar eigenlijk niet zo geschikt voor. Als ik maar iets ben afgevallen vind ik dat wel wat extra mag eten. Waardoor ik eigenlijk altijd op hetzelfde gewicht blijf. Eerlijk gezegd kijk ik nu nog maar naar twee dingen; 1. Voel ik mij goed 2. Pas ik mijn kleren nog. Aangezien een groot deel van mijn garderobe stretch bevat, is dat doel letterlijk zeer rekbaar.

weegschaal-zwaar

Stoppen met roken

Na een puberteit standaard door te hebben gebracht met een pakje Marlboro in mijn kontzak en gele vingers van het filter, heb ik de sigaretten al een hele lange tijd afgezworen. Om te stoppen met roken, moet ik eerst beginnen, laat dat nou geen doel zijn.

Slaap zacht

Iedere dag gaat de wekker om 5.50 en daar heb ik weinig problemen mee omdat ik ook tussen 10 en 11 in mijn bed lig. Met 8 uurtjes slaap presteer ik optimaal en ik ben echt een ochtendmens. Als ik met mijn vriendinnen op vakantie ging en in de vroege uurtjes thuis kwam, zat ik een paar uurtjes later weer aan het zwembad. Ik kan gewoon niet echt in mijn bed blijven liggen. Toen we nog geen kinderen hadden ging ik vaak ‘s ochtends hardlopen. Dat gaat mij nu wel echt te ver, zo’n ochtendmens ben ik ook weer niet om 04.50 op te staan en een rondje te rennen. Het kost echter wel steeds meer wilskracht om Netflix achter te laten en naar bed te gaan.

Sportieve doelen

In mijn blog ‘is er nog chaos en orde’ gaf ik al aan even geen zin te hebben in sportieve doelen. Maar goed stilzitten gaat ook niet, ik wil graag sporten. Zonder sportieve doelen merk ik dat ik wat lastiger te motiveren ben. Stiekem sluipen er dan toch weer sportdoelen in. Wil ik weer een ‘Fitte Winter’ doen? Ga ik zwemmen? Naar de sportschool? Qua tijd en mogelijkheden moet ik toch kiezen, dus ik kan niet alles doen. Wat is dan een goede balans? Om dat te beantwoorden dan kom ik toch weer uit op doelen die ik wil stellen. Ik moet gewoon ergens naar toe werken. Het worden dan wel ‘zachte’ doelen, geen streeftijden of evenementen waar ik naar toe werk. Dus voorlopig:

 1. 15 kilometer hardlopen
 2. 100 km fietsen (dit is een zomerdoel)
 3. Naar mijn broer in Brabant fietsen in twee dagen (ook een mooi weer doel)

Iets nieuws leren

Pinterest ideeJe bent nooit te oud om te leren en met internet, youtube, luisterboeken, podcasts is er een overvloed aan keuze. Dat kan weer leiden tot keuzestress. Dus ook daar ga ik doelgericht te werk. Zo wilde ik leren invlechten…. tadaa, Youtube. En nu attendeerde een vriendin mij op leuke vlechtvoorbeelden op Pinterest. Dat wordt weer een paar uur Mini-Kate invlechten!

Ook werkgerelateerd is er ontzettend veel te vinden om te leren. Zo heb ik een tijdje geleden een mini-cursus Axure gedaan om te leren wireframen. Verder ben ik begonnen met een verdieping in Online Marketing. Next on the list:

 • Basiscursus programmeren
 • Nieuwe liedjes op de piano leren
 • Ik zag een cursus handletteren en een bullet journal maken, dat lijkt mij erg grappig
 • Een kookcursus
 • etc
 • etc

Misschien kan ik er beter een lesje timemanagement bij doen…..

Doelloos

Helemaal doelloos wordt ik nooit, want tja, dan ben ik gewoon doelloos. Daar word ik onrustig van en een beetje hangerig. Dus kom maar op met wat doelen! Iemand nog een leuk idee?

Reacties

Reacties

2 comments

 1. Doelen zijn leuk Lieke, maar belangrijker is de Why. Vanuit welke missie stel je je doelen? Leuk om ook dat eens op een rijtje te zetten! Zingeving, efficiency, focus en succes bij het halen van je doelen. Gaat veel beter vanuit de Why.

  1. Inderdaad, goed om daar eens bij stil te staan. Waarom wil ik bepaalde dingen doen, als ik dat weet, is het makkelijker om te focussen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *