December vreetmaand

Een heel jaar kijken we uit naar december. De maand waarin gezelligheid, familie en verrassingen voorop staan. We verwelkomen twee oude mannen, zwaaien ze weer uit, de halve familie Danenberg is jarig en we knallen eruit tijdens Oud op Nieuw. Maar ons hoogtepunt is toch wel onze eigen traditie; December Vreetmaand!

christmas-dinner_00093499

Gezond eten

We proberen gedurende het jaar ‘gezond’ te leven, damfight style. Bij ons geen superfoods, veganisme of diëten. We hebben twee regels;

1. Eet meer groenten, fruit en zuivel dan pizza, pannenkoeken, pepernoten en patat.

2. Sport genoeg om in je kleren te blijven passen.

In december vreetmaand is alles geoorloofd, slaat de balans door naar de 4 p’s en kopen we kerstkleren op de groei.

November pre-vreetmaand

Dit jaar constateerden we dat december vreetmaand al in november begon. Met de komst van de Sint hadden we drie soorten pepernoten in huis en we gaven onszelf vrijstelling om alvast te oefenen voor december. Zonder training geen marathon, dus een pre-vreetmaand. Op 1 december lag ik met een vol gevoel in bed en ik wist dat ik genoeg had geoefend, ik was er klaar voor!

Het kerstdiner

Het hoogtepunt van deze vreetmania is de kerst. Gaan we eerst los op de 4 p’s, met kerst gaan we voor kwalitatieve vreterijen. Samen hebben we een kerstdiner samengesteld en de boodschappen werden in zes delen gehaald. Wieger belde mij na boodschappenronde 1: ‘Ik heb heel erg goed nieuws, ik heb twee entrecotes van 200 gram per stuk besteld’. Ok, de toon is gezet.

De overige boodschappen werden probleemloos binnengehaald, behalve de onvindbare knolraap. Stad en land afgezocht, maar naar huis gegaan met pastinaak. Waar vind je in hemelsnaam toch een knolraap!

De uitvoering

Het is schipperen met twee kinderen om je heen. Ella wilde geen hap proeven en Jurre trok het kleed steeds verder van tafel, maar dat mocht de pret niet drukken. Het voorgerecht aten we met z’n vieren en het hoofdgerecht toen de kinderen op bed lagen. We kookten, bakten, pureerden en waanden ons echte ‘mosterchifs’ (Masterchef Australia fonetisch). Het was met recht een perfect Vreetmaand menu.

image       image

Het menu

  • Paddenstoelensoep met een dakje van bladerdeeg
  • Runderentrecote met pastinaakpuree, spruitjesstampot en perencompote
  • Passievrucht/limoen custard

image    image   image

En nu?

De suikervrije muesli is alweer in huis en ik heb mijn sportabonnement uitgebreid. De laatste loodjes van december vreetmaand gaan in, maar ik heb nog vijf dagen, dus iemand nog een suggestie voor december vreetmaand?

Reacties

Reacties

2 comments

  1. Zoek in de voorraadkast Nasr alles wat binnen de datum is, kijk in de vriezer en ga dan lekker koken. Verrassende menu’s komen er tevoorschijn. Kan je in het nieuwe jaar helemaal met een schone lei (Kees gezonde) beginnen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *